-a

Какво да разгледаме?

        Когато говорим за Родопа планина, не можем да не си представим бекрайните гори, меките извивки на планината, уханните ливади, покрити с диви цветя, заснежените дървета през зимата, сякаш изникнали от приказен свят. Кристалният въздух и неповторимата магия на планината ни обземат и ни карат да се връщаме отново и отново – да преоткриваме природата, прословутото гостоприемство на родопчани и да си тръгваме заредени с енергия, която никъде другаде не е същата.

        Необятни са възможностите в планината, за всички запалени планинари и дори за тези, които просто ще направят разходка в гората или из малките селца, сгушени в полите и, запазили тайни от древни времена и излъчващи мир и спокойствие.

Какво да разгледаме в региона?

Пещери

 

ЯГОДИНСКА ПЕЩЕРА

 

yagodinska-peshtera6

 

        Ягодинската пещера се намира на около 20 км южно от Девин. Със своите 10500 метра, Ягодинската пещера се нарежда на трето място по дължина в България. Има три основни и две междинни нива. Третият етаж е благоустроен за туристи и дължината на трасето е 1100 м. Тук могат да бъдат видяни 22 вида от общо 28 световноизвестни вида пещерни образувания.

 

ДЯВОЛСКОТО ГЪРЛО

 

1280px-Underground_River_in_Devils_throat

 

        Една от най-посещаваните туристически атракции е мистичната пещера „Дяволско гърло”. Една от малкото пещери, която не блести с изящни скални образувания. Това, което привлича и омагьосва хората, е възможността да се докоснат до истинска стихия, до частица от тайнствения и страшен подземен свят. Входът на пещерата, наподобяващ дяволска глава, в гърлото на която се излива огромен ревящ водопад, от дълбока древност подхранва човешкото въображение и поражда множество легенди. Най-популярното предание е, че именно през Дяволското гърло се спуснал Орфей в подземното царство на Хадес, за да търси любимата си Евридика.

        Намира се на основния път Девин-Доспат, по линията на Триградското ждрело. Пещерата е дълга 1 км. След 150-метра изкуствено прокопан тунел, следва Бучащата зала. Наречена е така, заради грохотът, с който водата на влизащата в пещерата река пада от 42 м. Това го прави най-високият подземен водопад на Балканския полуостров.Най-голямата мистерия в Дяволското гърло и до днес си остава подземната река…непроследена и до днес…

 

ПЕЩЕРА УХЛОВИЦА

 

Uhlovitsa2

 

        Една от най-старите пещери в България-Ухловица, се намира в Родопите близо до село Могилица. Името и идва от улулица-нощна граблива птица, срещаща се в тази част от Родопите. До пещерата се стига пеша по виещ се планински път. Не лек преход, но резултатът определено си заслужава.

Природни феномени – Чудните мостове, Скали – Невястата, Червената скала, Орлово око

Резервати и археологически и културни паметници – Широка лъка, Стойките, Гела, Арда, Могилица – Агушевите конаци, Смилян

Смолян – Исторически музей, Галерия, Библиотека, църквата „Висарион Смоленски“, Планетариум, църкви

Кърджали – Татул, Перперикон

Златоград – Етнографски комплекс

Пампорово – кулата Снежанка