Уважаеми гости, комплексът няма да работи от 12.11.2018 г. до 27.11.2018 г. вкл., за предсезонна профилактика.
Ще бъдем достъпни и ще отговаряме на е-mail: hotel@mountainlake-bg.com
Моля да ни извините при евентуално забавяне на отговорите.
Заповядайте отново след 28.11.2018 г.

Какво да разгледаме?

        Когато говорим за Родопа планина, не можем да не си представим бекрайните гори, меките извивки на планината, уханните ливади, покрити с диви цветя, заснежените дървета през зимата, сякаш изникнали от приказен свят. Кристалният въздух и неповторимата магия на планината ни обземат и ни карат да се връщаме отново и отново – да преоткриваме природата, прословутото гостоприемство на родопчани и да си тръгваме заредени с енергия, която никъде другаде не е същата.

        Необятни са възможностите в планината, за всички запалени планинари и дори за тези, които просто ще направят разходка в гората или из малките селца, сгушени в полите и, запазили тайни от древни времена и излъчващи мир и спокойствие.

Какво да разгледаме в региона?

Пещери

 

ЯГОДИНСКА ПЕЩЕРА

 

yagodinska-peshtera6

 

        Ягодинската пещера се намира на около 20 км южно от Девин. Със своите 10500 метра, Ягодинската пещера се нарежда на трето място по дължина в България. Има три основни и две междинни нива. Третият етаж е благоустроен за туристи и дължината на трасето е 1100 м. Тук могат да бъдат видяни 22 вида от общо 28 световноизвестни вида пещерни образувания.

 

ДЯВОЛСКОТО ГЪРЛО

 

1280px-Underground_River_in_Devils_throat

 

        Една от най-посещаваните туристически атракции е мистичната пещера „Дяволско гърло”. Една от малкото пещери, която не блести с изящни скални образувания. Това, което привлича и омагьосва хората, е възможността да се докоснат до истинска стихия, до частица от тайнствения и страшен подземен свят. Входът на пещерата, наподобяващ дяволска глава, в гърлото на която се излива огромен ревящ водопад, от дълбока древност подхранва човешкото въображение и поражда множество легенди. Най-популярното предание е, че именно през Дяволското гърло се спуснал Орфей в подземното царство на Хадес, за да търси любимата си Евридика.

        Намира се на основния път Девин-Доспат, по линията на Триградското ждрело. Пещерата е дълга 1 км. След 150-метра изкуствено прокопан тунел, следва Бучащата зала. Наречена е така, заради грохотът, с който водата на влизащата в пещерата река пада от 42 м. Това го прави най-високият подземен водопад на Балканския полуостров.Най-голямата мистерия в Дяволското гърло и до днес си остава подземната река…непроследена и до днес…

 

ПЕЩЕРА УХЛОВИЦА

 

Uhlovitsa2

 

        Една от най-старите пещери в България-Ухловица, се намира в Родопите близо до село Могилица. Името и идва от улулица-нощна граблива птица, срещаща се в тази част от Родопите. До пещерата се стига пеша по виещ се планински път. Не лек преход, но резултатът определено си заслужава.

Природни феномени – Чудните мостове, Скали – Невястата, Червената скала, Орлово око

Резервати и археологически и културни паметници – Широка лъка, Стойките, Гела, Арда, Могилица – Агушевите конаци, Смилян

Смолян – Исторически музей, Галерия, Библиотека, църквата „Висарион Смоленски“, Планетариум, църкви

Кърджали – Татул, Перперикон

Златоград – Етнографски комплекс

Пампорово – кулата Снежанка