-a

Какво да правим?

Екопътеки

ЕКОПЪТЕКА НЕВЯСТАТА

 

1

 

        Екопътеката е с дължина около 900 метра. Води до едноименната скала Невястата, която е един от символите на Смолян. Пътеката е лесна за откриване тя започва от разклона за манастира „Св. Пантелеймон“. Екопътека „Невястата“ предлага отлични условия за любителите на силни усещания – изкуствена стена за катерене с височина 10.5м маршрути за скално катерене, алпийски тролей с дължина 100м и денивелация от 30м

 

КАНЬОНА НА ВОДОПАДИТЕ

 

2

 

        В западната част на град Смолян посока село Мугла се намира една от най-живописните природни забележителности в района на Западните Родопи – „Каньона на водопадите”. Към всеки един от водопадите води напълно обновената едноименна еко пътека, която започва от резерват „Сосковчето” в края на Смолянския квартал „Средок” и е дълга около 6 км. Най-големият от водопадите носи името на митичния певец Орфей и е с височина 68 метра. След изкачване на еко пътеката има панорамна площадка от която се открива невероятна гледка към Смолян и планината.

        Пътеката се вие през гората като дървени мостчета прехвърлят Еленска река, ту отдясно, ту отляво, редуват се с кътчета за отдих и места за пикници. Смърчови дървета пък я обграждат, докато тя се провира покрай скални блокове, наречени Редените камъни.  Началото на пътеката започва от стария римски мост.

 

КУЛАТА СНЕЖАНКА

 

3

 

        Със своите 1926 метра надморска височина, тя привлича туристи както зиме, така и лете. Специален асансьор ще Ви изкачи на още близо 100-на метра по-нагоре, докато стигнете върхана кулата, стоящ на 2019 метра. Прекрасна панорамна площадка ще Ви предложи неподозирани гледки и пейзажи. Оттук се открива възможност да видите връх Перелик, Роженската обсерватория, Стойките и село Гела, както и цяло Пампорово със своите писти и лифтове.

 

СМОЛЯНСКИ ЕЗЕРА И ОРФЕЕВИ СКАЛИ

 

4

 

        Само на половин час пеш от Студенец и за около 15 минути от връх Снежанка, ще се озовете пред великолепната гледка, която предлагат Орфееви скали. Легендата разказва, че Орфей е черпел вдъхновение от гледките, разкриващи се от скалите, носещи неговото име. Прекрасните звуци, които създавал, съзерцавайки разпръснатите като на длан Смолянски езера в подножието на скалите, меките гънки на родопските върхове карали всички горски обитатели да затаят дъх. Смолянските езера се намират на левия склон на долината на река Черна и на север под Орфеевите скали и връх Снежанка. Езерата са пръснати навсякъде по цялата долина, от Орфеевите скали до самия Смолян.

 

ЧЕРВЕНАТА СКАЛА

 

5

 

        Наричат я също Голямата стена (1639 м.).. Представлява огромен риолитен блок с височина над сто метра, който се вижда от Смолян – западната част на града, на преден план вдясно под връх Голям Перелик. Произходът на името й също е обвързан с множество легенди, но най-логично е да се приеме, че сутрин, при изгрев, слънцето я обагря в червено. Оттам идва и наименованието й. Често срещана гледка в района на Червената скала са стадата диви кози, спокойно пасящи по непристъпните склонове.

ГАРГА ДЕРЕ

 

6

 

        Любителите на екстремния туризъм и търсачите на силни усещания трябва да се впуснат в приключението Гарга дере. Едно от изпитанията там е 140 м метален път, изграден с железни стъпала в скалата. Тук се предлага и друго екстремно преживяване – спускане по алпийски тролей, представляващ въжена линия между двата бряга на река Еленска, на височина 20 м над водната повърхност. На 100 метра от левия скат се стига до входа на водната пещера „Голубовица” 2 с подземни езера и поток. Голубовица представлява система от 4 пещери генетично и морфоложки свързани помежду си.

 

ВРЪХ ГОЛЯМ ПЕРЕЛИК

 

7

 

        Връх Голям Перелик е най-високият връх в Родопите (2191 м.). Намира се на 19 км западно от град Смолян. Върхът е леснодостъпен и до подножието му се стига по пътя към хижа Перелик, но до самият връх не може да се стигне, тъй като там има разположена военна база на Българската армия. В близост до връх Перелик и хижа Перелик се намира, така наречената Меча къща, където ежегодно на открито се провежда известния в района джаз фестивал – Джулай джаз.

 

БУЙНОВСКО ЖДРЕЛО

 

8

 

        Буйновското ждрело е най-дългото ждрело в България. Намира се между селата Ягодина и Тешел. Образувано е от рушащото действие на Буйновската река, която с течение на времето е издълбала мраморните пластове и е създала един внушителен по размери природен феномен. Цялата местност е с много добре развит карст – само в землището на село Ягодина има 36 пещери, най – известна от които е благоустроената Ягодинска пещера. Близо до нея се намира красивата Санчова дупка, в нея могат да се видят много интересни синтрови езера, пълни с пещерни бисери.

 

НАО РОЖЕН

 

9

 

        Национална астрономическа обсерватория Рожен е най-големият действащ научен комплекс по астрофизика в Югоизточна Европа. Тя е открита през март 1981 г. и е звено от Института по астрономия към Българската академия на науките (БАН). Научният комплекс е разположен в красива местност на билото на планината, близо до връх Рожен в Централните Родопи. Комплексът се състои от няколко сгради – кули, в които са монтирани телескопите, комплекс от жилищни сгради, метеорологичната станция и малкия параклис “Св. Дух”. Географските координати на обсерваторията са: 41° 41? 35? Северна ширина; 24° 44? 38? Източна дължина

 

ПЛАНЕТАРИУМ – СМОЛЯН

 

10

 

        На 6 септември 1975г. в Смолян отваря врати най-големият Планетариум с народна астрономическа обсерватория в България. Планетариумът е една от най-често посещаваните забележителности в планинския град. За изминалите 38 години той е посетен от над 2 650 000 души. За популяризиране на астрономическите знания, в звездната зала на Планетариума се представят повече от 50 програми (сеанси). Сред тях са: програми-приказки за най-малките деца, много учебни сеанси, обзорни и тематични за широката аудитория. На чуждестранните гости на Планетариума се предлагат програми на чужди езици: руски, френски, немски, английски, гръцки, турски. Цикъл от специални програми, музикални и поетични, допълват многообразието от звездни спектакли.

 

МОМЧИЛОВА КРЕПОСТ

 

11

 

        Момчилова крепост се намира на около 16 км от Смолян в посока кв. Устово – Мадан. След Подвис свивате вляво в посока село Ряка, а малко по-нататък отново вляво отбивате за село Градът. С кола или автобус стигате до приемния център в подножието на крепостта, разположен на 1.6 км от с. Градът. В него можете да разгледате фото-изложба посветена на историята на мястото и археологическите проучвания. От там по горска пътека се изкачвате до входната кула-порта при северната стена на крепостта, които са най-добре запазени и частично реставрирани.

Конна езда

Екстремни – виа ферата, АТВ, парк Амзово

Веломаршрути

Зимни спортове

Празници и събития

Орфически мистерии в Триград

        Орфическите мистерии са двудневен празик, като част от официалния празник на Триград. Те се провеждат всяка година в последната събота и неделя на месец юли. Празненствата започват от Триград, където с много музика, песни и танци, гостите се пренасят към пещера Дяволското гърло, в която се пресъздава сватбата между Орфей и Евридика, ухапването й от змия, както и слизането на Орфей в Долната земя, за да търси и изведе своята любима. През последните години в самата пещера се представя и огнен спектакъл.

        Идеята е посетителите да бъдат върнати 3000 хиляди години назад, когато се смята, че се е разиграла и драмата в любовта на Орфей и Евридика. Митичният певец се приема за основател на Орфическите мистерии, особено актуални през епохата на елинизма.

        И независимо дали ще посетите Орфическите мистерии в края на месец юли, разстоянието от нашия хотел  до Дяволското гърло е около 50 км, не пропускайте възможността да се потопите в дебрите на тази приказна пещера, винаги когато имате път към тази част на Родопите.

 

Фестивал на дивите цветя

        Родопите са известни като “цветната градина на България”. Именно, поради тази причина в няколко населени места, част от Смолянска община, се организира Фестивал на Дивите цветя, като част от Международния проект “Цветна Европа”.

        Легендите разказват, че някога по обсипаните поляни с дъхави цветя и билки са се разхождали самодиви, а местните хора и днес събират лечебните цветове.

        В месеца, посветен на билките – юни се провежда и фестивала на цветята. Програмата му ежегодно включва ботанически турове по различни екопътеки, лекции за начинаещи и напреднали ботаници, различни ателиета, представящи родопските занаяти, както и велотур из цветните поляни на Родопите. Селата Смилян, Могилица и Момчиловци, са само част от участващите във Фестивала населени места. Едно интересно изживяване с цел опознаване на богатия растителен свят на Родпите.

 

Международно гайдарско надсвирване в село Гела

        По традиция, всяка година в село Гела, в първия уикенд на месец август  се провежда прочутото гайдарско надсвирване. Като част от Илинденския събор, надсвирването е отворено към всички желаеши. Задължителният елемент, обаче е каба-гайдата.

        В надсвирването, участие взимат гайдари от страната и чужбина, като биват допускани и участници с джура-гайда. Разпределението е в няколко възрастови групи. Има и награди, разбира се, но най-ценна е грамотата, с която всеки участник си тръгва.

        Хората се настаняват по поляните около параклиса “Свети Илия” и опъват палатки и големи софри. Някога преди този събор е бил изцяло родов събор, като са се събирали семейства и роднини от близо и далеч, за да се видят. Събирали са се на сладка раздумка, да си попеят и да се повеселят заедно, а обединяващото е планината. Чувството да си в Родопите и да усещаш магията й.

        Село Гела отстои на 28 км.от Хотелски комплекс „Маунтин Лейк“  и може да бъде комбинирано с посещение на раннотракийската базилика и тракийската крепост Градище.

 

Празник на Смилянския фасул

        Всеки е чувал за прочутия смилянски боб, за неговя вкус и хранителни качества. Издигнат в култ, той има свой собствен празник. Всяка година, по традиция през месец ноември се отбелязва празника, на който се избират крал и кралица на боба. Смилянският фасул се отглежда от времето на турското робство. Той иска мека зима и прохладно лято, тъй като при температури над 30 градуса цветчетата му окапват. Смилянският боб вирее на височина между 820 и 875 метра. За да е автентичен той трябва да вирее край река Арда и да бъде поливан с нейните води. Една от малкото храни, притежаваща патент за словесна марка. По време на празника на смилянския фасул гостите могат да опитат различни ястия от традиционния за района боб, както и да се насладят на богата музикална и хумористична програма.

Смилян се намира на 30 км, южно от Хотелски комплекс“Маунтин Лейк“.

 

Роженски събор  – м.юли.

        След 10 годишно прекъсване през юли 2015 се състоя Роженският събор. Този събор води началото си от далечната 1898 година. От тогава до наши дни поляните около Рожен оживяват от глъч, смях и сладки приказки на близки и роднини, събрали се от всички краища на страната. По време на събора през 2015 година се събраха стотоци хиляди хора, които в продължение на 3 дни се забавляваха заедно със стотици музиканти, танцови ансамбли и вокални групи от цяла България. Родопите бяха осветени от пламъците на нестинарските огньове, озвучени от надсвирвашите се гайди и надпяващи се гласове.

        Само на 30 мин от Хотелски комплекс“Маунтин Лейк“ Смолянски езера се намират Роженските поляни, като бихте могли да го съчетаете с посещение на НАО Рожен.

 

Фолклорен празник в Ягодина

        Празникът на родопското село Ягодина се провежда през първата събота и неделя на месец септември. Музикални групи от всички фолклорни области в България се надсвирват в продължение на няколко дни. Село Ягодина, известно с близко разположената Ягодинска пещера, добива популярност и като дестинация за сватбен туризъм. Музикалната атмосфера, традиционно се разнообразява и от бракосъчетания в Ягодинската пещера.

        Надсвирването се провежда в местността “Нивището”, в близост до пещерна ниша, която осигурява по-голямата акустика на надсвирването и се чува в околните селища.

Разходката си до там бихте могли да съчетаете и с изкачване до панорамна площадка “Орлово око” – с.Ягодина.

 

Перелик ЕКО джаз фест

        Уникален джаз фест сам по себе си. В края на месец юли на връх Перелик под открито небе се провежда „Перелик Еко джаз фест“  “The sound of silence”. Електричеството е сведено до необходимия минимум за захранването на техниката, а осветлението вечерно време се осигурява от звездното небе, свещи и пламъците на огньове, осигуряващи топлината на родпоския връх. Осигурени са тенти, за мястото, на което се събира публиката, така че лошото време не би попречило на провеждането на музикалното събитие. Заслушани в музиката, гостите на фестивала намират своя покой и постигат пълен релакс и хармония на душата и тялото. Фестивалът е безплатен и всеки е добре дошъл.

 

Момчиловци фест

        Фестивал на киселото мляко – За първа година през септември 2015 година се проведе първия по рода си „Фестивал на киселото мляко „в село Момчиловци. Надяваме се, че този фестивал ще продължи своето провеждане и през идните години. На него посетителите имаха възможност да се запознаят с тайните в производството на кисело мляко, да опитат различни родопски деликатеси от мляко, сладка, родопски мед. на него бе избрана и Мис Момчиловци. Да се надяваме, че тази възможност отново ще имаме възможността да се насладим на вкусния фестивал.

 

Празник на родопското чеверме

        Най-отдалеченият пространствено фестивал, но може би един от най вкусните. Ежегодно в началото на месец май в Златоград се провежда Празника на родопското чеверме.

        Още през нощта започва подготовката на жарта за агнешките чевермета. Всеки е добре дошъл! Градът на Делю Хайдутин посреща гости от всички краища на страната. Освен вкусните чевермета, градът се оглася от гайди, народни песни и се залюляват кръшни хора.

Организаторите имат за цел освен да съхранят традиционната родопска кунхя, но и да я популяризират, както нея, така и родопските бит и музика.

Така, че отбележете в туристическия си календар – началото на май, като зает за Празника на родопското чеверме в Златоград.

И както казва великия патриарх на българската литература ” Който не е видял Родопите, значи не е видял България”.

Екипът на Хотелски комплекс „Маунтин Лейк“ Смолянски езера  В и каним да бъдете наши гости и да посетите  традиционните и  прекрасни културни събития в Родопите.